Podcast

Met onze gloednieuwe podcastreeks 'Van gastheer tot gastmeester' duiken we dieper in de thematische pijlers die van onze gastheren en -vrouwen échte gastmeesters maken. Beluister het verhaal van jouw collega-ondernemers en laat je inspireren om zelf aan de slag te gaan.  

Je kan de podcast beluisteren via deze website, of via Spotify of Apple podcast
Ontdek ze hieronder alle vijf!

 

Wat kan je doen om je gasten écht professioneel te ontvangen? Hoe houd je het contact tegelijkertijd warm en hartelijk? Hoe ga je op een positieve manier om met klachten? In deze aflevering spreken uitbaters Lidia en Sissi over ‘professionele ontvangst’. Spoiler alert: het hoeft je helemaal niet veel geld te kosten. Benieuwd hoe zij dit aanpakken? Beluister het verhaal van jouw collega-ondernemers en laat je inspireren om zelf aan de slag te gaan. 

Maak kennis met onze gastsprekers

Sissi Bours van TIME-OUT opende in 2020 de deuren in Zussen, een deelgemeente van Riemst, vlak bij Kanne en Maastricht. Daar verbouwde ze een oude hoeve om tot vijf appartementen voor twee tot vijf personen. Sissi en haar gezin hebben de smaak duidelijk te pakken, want dit jaar openden ze nog eens twee vakantiehuizen en een vergaderruimte op een tweede locatie, vlak bij het kasteel in Genoelselderen.   

De warme gastvrijheid van hotel ZUID heeft ongetwijfeld met de Zuiderse roots van gastvrouw Lidia Paletta te maken. Daarnaast leeft de stad Genk ook op diverse kleuren en geuren, ieder met zijn eigen passie. Ook in Hotel ZUID drink je Italiaanse espresso, deel je ’s avonds Zuiderse gerechten met elkaar, luister je naar zwoele Bossa Nova en plof je neer in het gezellige interieur met Marokkaanse accenten.  

Beluister hier de volledige aflevering: 
Meer weten? Herbekijk de presentatie van de workshop. 
 

Door je gasten persoonlijk te ontvangen verhoog je de kans dat je uitbating aanbevolen wordt bij anderen. Maar hoe pak je dat nu juist aan? Uitbaters Geert en Jos hebben het in deze aflevering over ‘persoonlijke ontvangst’. Ze vertellen hoe je  - ook in een groot hotel - een persoonlijke aanpak kan hanteren, waar de balans ligt tussen formeel en informeel en waarom een positieve sfeer op de werkvloer zo belangrijk is. Beluister het verhaal van jouw collega-ondernemers en laat je inspireren om zelf aan de slag te gaan. 

Maak kennis met onze gastsprekers

Hoe het verhaal van Gast-vrij begon? Geert Goffin woont samen met haar man en vier kinderen in een van de allereerste Belgische huizen gemaakt van strobalen. Het huis is gebouwd met natuurlijke materialen zoals hout, stro en leem. Het is milieuvriendelijk, energiezuinig en duurzaam, en heeft een gezond leefklimaat. Vele jaren was huizenruil de favoriete manier van haar gezin om op vakantie te gaan. Dit huiselijke gevoel – wat ze ‘hyggelig’ noemen – creëren ze ondertussen in drie unieke vakantiewoningen in Riemst. Want naast StroEnzo zijn er ondertussen ook VillaEnzo en ZussEnzo.  

Jos Schols is sinds jaar en dag general manager van hotel Stiemerheide: een sfeervol hotel, uniek gelegen in de directe omgeving van het Nationaal Park Hoge Kempen (toegangspoort Kattevennen). Eind jaren ’80 werd het hotel in de Engelse cottage stijl gebouwd. Het hotel kijkt uit over het 18-holes golfterrein Spiegelven. Dit aangrenzend landschap creëert een elegante, landelijke sfeer. Op het terrein vind je sterrenrestaurant* De Kristalijn en het recent vernieuwde gastronomische restaurant Moonstone.  

Beluister hier de volledige aflevering:
 

Meer weten? Herbekijk de presentatie van de workshop.  
 

Hoe kan jouw streek een meerwaarde betekenen voor je uitbating? Uitbaters Lucienne en Robert hebben het erover in deze aflevering over ‘connectie met de streek’. Ze vertellen over hun samenwerkingen met leveranciers en partners in de buurt, waarom ze tips uitwisselen met collega-uitbaters en welke kleine dingen het verschil maken in hun eigen logies. Beluister het verhaal van jouw collega-ondernemers en laat je inspireren om zelf aan de slag te gaan. 

Maak kennis met onze gastsprekers

Lucienne Lucas is de drijvende kracht achter Villa van Brienen: een landgoed met herenhuis dat gelegen is aan de rand van het Maaslands dorpje Rotem. Het statige huis werd gebouwd in de 19de eeuw door de adellijke familie van Brienen in dezelfde periode als het kanaal werd gegraven. Gedurende lange tijd bevond zich hier ook een douanepost voor de voorbijvarende schepen. Ondertussen woont de familie Dreessen er al vier generaties, maar eerlijk is eerlijk en dus blijft de originele naam Villa van Brienen.  

 In één van de mooiste gebieden van België, aan de rand van het bekende Nationaal Park Hoge Kempen, ligt het gezellige vakantiepark EuroParcs Hoge Kempen. Dit natuurpark biedt een oase van rust, vernieuwde accommodaties en glamping- en kampeermogelijkheden. Robert Haan is de Parkmanager van het park in Zutendaal.  

Beluister hier de volledige aflevering:
 
Meer weten? Herbekijk de presentatie van de workshop.
 

Lokaal vakmanschap beleefbaar maken voor je gasten, het is een grote meerwaarde voor je uitbating. Maar hoe integreer je vakmanschap in je logies? Waar vind je lokale vakmannen of -vrouwen om mee samen te werken? En hoe weet je of een product relevant is voor jouw uitbating? Mariet en Giovanni spreken in de aflevering ‘lokaal vakmanschap’ over hun eigen succesvolle samenwerkingen en de meerwaarde hiervan. Beluister het verhaal van jouw collega-ondernemers en laat je inspireren om zelf aan de slag te gaan. 

Maak kennis met onze gastsprekers

Na jaren actief te zijn geweest in de voedingsindustrie besloot Mariet Vrancken het roer om te gooien. Samen met haar man kocht ze in 2018 de secretariswoning van de buren en bouwde die om tot B&B. In 2015 startte dochter Karolien met de opleiding wijnbouwer-wijnmaker van Geurt van Rennes bij Syntra. Niet veel later werd het hele gezin Nijsthoven-Vrancken gebeten door het wijnmakersvirus. Vader Paul, moeder Mariet en broer Dieter sprongen met veel goesting mee op de kar en in 2016 werden de eerste wijnstokken aangeplant. Het wijndomein is een mooie aanvulling voor de B&B.   

Giovani Oosters is niet zomaar een chef-kok. Hij leerde de kneepjes van het vak in restaurants met meerdere Michelin-sterren, zoals Hof van Cleve (Kruishoutem) en Clos Saint-Denis (Kortessem). Samen met zijn vrouw Annelies baat hij zijn eigen hotel-restaurant Vous lé Vous in Hasselt en brasseries Het Smaaksalon in Hasselt en De Smaakfabriek in Borgloon uit.

Beluister hier de volledige aflevering:
 

Meer weten? Herbekijk de presentatie van de workshop. 
 

Geluk zit vaak in kleine dingen. En als uitbater van een logies kan jij hier een grote rol in spelen voor je gast. Een persoonlijke attentie bij aankomst of een glaasje van het huis, het is net dat element van verrassing dat het verschil kan maken. Elly en Tom vertellen in deze aflevering ‘Element van verrassing’ hoe een klein gebaar een enorme impact kan hebben, en dat dit niet noodzakelijk een hap uit je budget moet betekenen. Beluister het verhaal van jouw collega-ondernemers en laat je inspireren om zelf aan de slag te gaan. 

Maak kennis met onze gastsprekers

Na meer dan 30 jaar weggeweest te zijn uit Limburg, hebben Elly en Pol in 2008 een pand gekocht in deze gezellige provincie. Een locatie aan de Maaskant, omdat hun roots en hart daar liggen. Een beter plekje dan langs de Maasdijk kunnen ze zich niet wensen. Grenzend aan één van mooiste wandel- en natuurgebieden van Limburg, daar waar ze hun jeugd hebben doorgebracht. Elly Pijkels heet haar gasten steeds welkom met een leuke verrassing bij aankomst.   

Lekker eten en drinken serveren dat smaakvol en toegankelijk is, vindt Tom De Weyer van De Witti Group vanzelfsprekend. Maar daarnaast voorziet hij ook ieder event van de Witti-touch. Gepassioneerd door het vak creëert hij steeds een foodconcept met een hoek af, op maat van elk event. De evenementen stralen enthousiasme uit waarin gasten meteen worden meegenomen. Ze organiseren onder meer food truck festivals, sterrendiners en bedrijfsfeesten. Hun motto: het creëren van unieke momenten.  

Beluister hier de volledige aflevering:

Meer weten? Herbekijk de presentatie van de workshop. 

 

Toerisme Limburg vzw | Universiteitslaan 3 | 3500 Hasselt | +32 11 30 55 00 | info@toerismewerkt.be

BTW BE0420.092.944 | RPR Antwerpen, afd. Hasselt RPR 420 092 944