Limburg is een veilige dichtbijbestemming

vrijdag, 28 juli 2017

Limburg scoort deze zomervakantie goed als dichtbijbestemming. Dat blijkt uit onze bevraging bij de sector. In juli hebben naar schatting 180.000 toeristen ‘ingecheckt’: goed voor meer dan 800.000 overnachtingen en ruim 65 miljoen euro omzet door verblijfstoeristen. We blikken dan ook zeer tevreden terug op de eerste helft van de zomervakantie.

“De resultaten van de steekproef bevestigen dat Limburg zich ontpopt tot populaire dichtbijbestemming. Ondanks de spotprijzen voor buitenlandse bestemmingen zoals Egypte, Turkije of Tunesië kiezen toeristen vaak voor een ‘veilige haven’ zoals Limburg”, zegt Igor Philtjens, gedeputeerde van Toerisme, Cultuur en Erfgoed en voorzitter van Toerisme Limburg vzw.

Zowel logies als in- en outdoor attracties profiteren mee

Een ruime meerderheid van de bevraagde logiesuitbaters heeft tijdens de eerste helft van de zomervakantie evenveel of zelfs meer gasten ontvangen dan in juli vorig jaar; en 2016 was ook al zo een bijzonder goed jaar voor het toerisme in Limburg.

Het goede weer lokte vooral heel wat bezoekers naar water(sport)attracties, zoals S&R Dommelslag, De Paep van Meinecom III, Kajak Maasland en de Fluisterboten, die deze maand volledig uitverkocht raakten. Afgelopen week was het weer wisselvalliger en daar profiteren de indoor attracties dan weer van.

Igor Philtjens: “Door onder andere de massale verspreiding van de Limburg Vakantiegids blijven we inzetten op meer instroom van dag- en verblijfstoeristen, en zetten we Limburg meer en meer op de kaart als de dichtbijbestemming waar iédereen ‘Altijd Welkom’ is. De economie van de vrije tijd is een speerpuntsector voor Limburg. Meer toeristen betekent meer omzet voor onze ondernemers, meer jobs, en dat komt ten goede aan alle Limburgers.”

Jeugd als toekomstige Limburg-ambassadeurs

Vakantieparken en -woningen blijven het erg goed doen tijdens de zomerperiode. Maar ook logies voor doelgroepen - vnl. jeugdlogies voor zomerkampen – zijn erg in trek. “Kinderen en jongeren leren onze provincie beter kennen, waardoor ze op latere leeftijd mogelijk terugkeren met hun eigen gezin. Op die manier vormt de jeugd een belangrijk netwerk van Limburg-ambassadeurs voor de toekomst”, aldus Igor Philtjens.

Fietsen door het Water ontpopt tot ware aantrekkingspool

Toeristen zakken niet alleen naar Limburg af om te onthaasten, ze zijn ook op zoek naar beleving. Fietsen is één van de hoofdredenen om een verblijf in Limburg te boeken. Igor Philtjens: “Daarom zetten we in op belevingsvolle fietstrajecten, zoals ‘Fietsen door het Water’. In juli passeerden er al meer dan 25.000 fietsers. En met ruim 228.000 fietsers op de teller sinds de opening eind april vorig jaar, heeft het fietspad zich ontpopt tot een ware toeristische aantrekkingspool.”

Evenementen als belangrijke trekpleister

Grote evenementen, zoals Afro Latino Festival, Blues Peer en Rock Herk, lokten deze zomer tienduizenden toeristen naar Limburg. Igor Philtjens: “Dat belooft voor Pukkelpop en de Virga Jessefeesten, twee topevenementen die in augustus nog op de agenda staan.”

Limburg pikt zelfs een graantje mee van evenementen buiten de provinciegrenzen. Zo genereerde André Rieu in Maastricht extra overnachtingen in onze provincie. “Een bevestiging dat onze structurele samenwerking met Nederlands-Limburg rendeert. Door de handen ineen te slaan, promoten we beide Limburgen als één grenzeloze regio, die we op de kaart zetten als ideale toeristische bestemming”, besluit Igor Philtjens.

Meer nieuws

Geslaagde herfstvakantie ondanks kwakkelweer

De afgelopen septembermaand was de warmste september ooit gemeten. En ook begin september konden we nog genieten van warm nazomerweer. Dat heel wat gasten voor Limburg kiezen tijdens die mooie Indian...
Lees meer

Geslaagde herfstvakantie ondanks kwakkelweer

Lees meer

Zonnige perspectieven voor hemelvaart- en pinksterweekend

Als we de voorspellingen mogen geloven, dan wordt het een zonovergoten hemelvaartweekend. Met een bezettingsgraad voor de komende verlengde weekends van ongeveer 80% zullen heel wat gasten de weg...
Lees meer

Zonnige perspectieven voor hemelvaart- en pinksterweekend

Lees meer

Fietsen door het Water blaast zeven kaarsjes uit

Aan fietsknooppunt 91 vieren we feest. Onze fietsbeleving 'Fietsen door het Water' in Bokrijk bestaat namelijk al zeven jaar. Het fietspad dwars door de vijver kreeg sinds de opening in 2016 bijna 1,...
Lees meer

Fietsen door het Water blaast zeven kaarsjes uit

Lees meer

Toerisme Limburg vzw | Universiteitslaan 3 | 3500 Hasselt | +32 11 30 55 00 | info@toerismewerkt.be

BTW BE0420.092.944 | RPR Antwerpen, afd. Hasselt RPR 420 092 944