Project ‘Fietsen door de Bomen’ van start

woensdag, 20 juni 2018

VOORBEREIDINGSWERKEN IN BOSLAND STARTEN DEZE MAAND

Het is zover! Het startschot voor de nieuwe fietsbeleving ‘Fietsen door de Bomen’ is nu echt gegeven. Onze Raad van Bestuur maakte recent de aannemer voor het project bekend: Smulders Group NV. De voorbereidingswerken ter hoogte van knooppunt 272, aan het Pijnven in Bosland (Hechtel-Eksel), starten eind deze maand. We hopen dan ook om de eerste fietsers nog eind dit jaar te mogen verwelkomen.

Keuze voor Smulders Group als aannemer

Na de aanstelling van het Limburgse architectenbureau De Gregorio & Partners, begin vorig jaar, is nu dus ook de aannemer voor het project bekend. Na een grondige selectieprocedure selecteerden we uiteindelijk kandidaat Smulders Group NV: een internationaal staalconstructiebedrijf met een gevestigde reputatie. Het bedrijf maakt deel uit van de Franse groep Eiffage, één van de grootste Europese spelers in de sector van de bouw en openbare werken.

Blijven investeren én innoveren als Fietsparadijs

‘Fietsen door de Bomen’ wordt een iconische fietsbrug die bezoekers laat fietsen tussen de kruinen van de bomen in Bosland. Het is een SALK-project van Toerisme Limburg met de financiële steun van de provincie Limburg, Toerisme Vlaanderen, de gemeente Hechtel-Eksel en met projectpartner Agentschap voor Natuur en Bos. Deze innovatieve fietsbeleving kadert in onze strategie om een extra belevingslaag op het fietsroutenetwerk te leggen: de visienota ‘Cycling Synergy’. Het fietsroutenetwerk is onze grootste toeristische troef. Daarom blijven we hierin investeren, samen met de 44 Limburgse gemeenten. Maar om onze koppositie als Fietsparadijs te versterken, moeten we ook blijven innoveren. En dat doen we dus met een reeks belevingsvolle fietsprojecten, verspreid over de provincie. Een strategie die werkt! Dat bewijst het succes van ‘Fietsen door het Water’, met inmiddels 395.000 fietsers op de teller.

In harmonie met de natuurlijke omgeving

Met deze nieuwe ‘fietslandmark’ creëren we net zoals bij ‘Fietsen door het Water’ een unieke fietsbeleving in harmonie met de natuurlijke omgeving. Want het is belangrijk dat iedereen ten volle van de natuur kan genieten. En door dit prachtige natuurgebied zo spectaculair te ontsluiten, kunnen bezoekers deze natuur op een heel bijzondere manier beleven. Het project komt tot stand in nauwe samenwerking met het Agentschap voor Natuur en Bos. Want een bos leeft. Het is een ecosysteem waarin evenwicht bewaard moet blijven. Daarom verloopt het bouwproces met nauwgezet respect voor de natuurlijke omgeving en de buurtbewoners. Zo moet ‘Fietsen door de Bomen’ een logische schakel worden in de ‘Cycle of Life’ van Bosland.

Start voorbereidingswerken eind juni

De voorbereidingswerken in Bosland starten deze maand. De staalconstructie wordt zoveel mogelijk in het atelier voorbereid en daarna ter plaatse gemonteerd. De fietsbrug, een dubbele cirkel met een doorsnede van 100 meter, stijgt geleidelijk (3-4%) tot 10 meter hoogte. Het wordt een iconische, strakke brug van ongeveer 700 meter lang. De constructie - verticale kolommen (van 20 cm doorsnede) in weervast staal, afwisselend op één, twee en drie meter van elkaar geplaatst - symboliseert de boomstammen van de dennen. Zo gaat het geheel mooi op in de omgeving. De steunpalen staan vast in een puntsgewijze fundering van stalen schroefpalen, die de impact op de natuurlijke omgeving tot een minimum beperken. Uiteindelijk willen we de bouwwerken tegen het einde van het jaar afronden.

PDF-pictogram fietsen_door_de_bomen_-_brochure.pdf

 

 

 

Meer nieuws

Gasten blijven langer in Limburg

De zomervakantie is intussen meer dan halfweg. Tijd voor de Limburgse toeristische sector om een voorlopige balans op te maken. En die ziet er positief uit. Igor Philtjens, gedeputeerde en voorzitter...
Lees meer

Gasten blijven langer in Limburg

Lees meer

Fiets je mee door de Bomen?

Op vrijdag 14 juni opende Toerisme Limburg ‘Fietsen door de Bomen’. Een straffe fietsbrug die je 10 meter hoog laat fietsen of wandelen door de kruinen van de bomen. Het nieuwe landmark bevindt zich...
Lees meer

Fiets je mee door de Bomen?

Lees meer

‘FIETSEN DOOR DE BOMEN’ geopend!

Het Limburgse fietsroutenetwerk is letterlijk en figuurlijk naar een nog hoger niveau getild. Na ‘Fietsen door het Water’ (#FDHW) werd ‘Fietsen door de Bomen’ (#FDDB) vorige week vrijdag geopend. Een...
Lees meer

‘FIETSEN DOOR DE BOMEN’ geopend!

Lees meer
Toerisme Limburg vzw | Universiteitslaan 3 | 3500 Hasselt | +32 11 30 55 00 | info@toerismewerkt.be