Dit was de EuroVelo & Cycle Tourism Conference

donderdag, 27 september 2018

Uitgerekend op Wereld Toerisme Dag verzamelen meer dan 150 internationale toerismeprofessionals in Hasselt om er kennis en ideeën uit te wisselen over fietstoerisme, tijdens de ‘EuroVelo and Cycle Tourism Conference’. Een toonaangevend Europees fietstoerismecongres dat de European Cyclists' Federation (ECF) dit jaar samen organiseert met Toerisme Limburg. Igor Philtjens, voorzitter van Toerisme Limburg: “We zijn zeer vereerd dat ECF Limburg selecteerde als gastprovincie voor dit congres. We blijven investeren én innoveren om onze reputatie als fietsparadijs hoog te houden. De toewijzing van dit congres aan Limburg bevestigt onze inspanningen en geeft een flinke boost aan het internationale imago van onze provincie.” Het congres vindt plaats in het Radisson Blu Hotel en is een mix van boeiende sprekers en interactieve sessies rond het thema ‘Experience the unique’.

Europees fietsroutenetwerk ‘EuroVelo’

De European Cyclists' Federation (ECF) is een Europese koepelfederatie van nationale fietsorganisaties, die het recreatief en functioneel fietsgebruik in Europa wil bevorderen. Hiervoor richtte ECF onder meer ‘EuroVelo’ op, een netwerk van langeafstandsfietsroutes dat heel Europa bestrijkt. Ook de internationale Maasfietsroute, die Belgisch-Limburg voor 50 km doorkruist, beoogt om vanaf 2019 officieel deel uit te maken van dit Europese fietsroutenetwerk. Christophe Najdovski, voorzitter van ECF: “Limburg was altijd al trendsetter in fietstoerisme. We hopen dan ook dat de toetreding van de Maasfietsroute (EuroVelo 19) begin volgend jaar onze band met Limburg nog verder versterkt.”

Limburg ideale gastprovincie voor fietstoerismecongres

Fietstoerisme kent sinds enkele jaren een uitzonderlijke groei in Europa en heeft een belangrijke impact op de Europese economie. Daarom wil ECF fietstoerismeprofessionals van over heel de wereld tweejaarlijks samenbrengen. En dat doen ze sinds 2012 tijdens de ‘EuroVelo and Cycle Tourism Conference’. Dé gelegenheid voor fietstoerismeprofessionals om deze groeiende markt te bespreken. Het congres vond de afgelopen jaren al plaats in prominente Europese steden zoals Nantes (2012), Basel (2014) en Wenen (2016). Als grondlegger van het knooppuntfietsen en expert in fietstoerisme en -beleving, stelde ook Toerisme Limburg zich met behulp van zijn conventiebureau BLCB kandidaat om het congres dit jaar naar Limburg te halen. En met succes. Want na een grondige selectieprocedure bij tien verschillende Europese kandidaten, selecteerde ECF Limburg als meest geschikte gastprovincie voor het internationale fietstoerismecongres.

150 deelnemers uit 29 landen boosten Limburgse vrijetijdseconomie

De vierde editie van het congres vindt vandaag plaats in het Radisson Blu Hotel in Hasselt. Daar verzamelen meer dan 150 fietstoerismeprofessionals, afkomstig uit alle windstreken van Europa. De deelnemerslijst rijkt zelfs verder dan de Europese grenzen. Want naast 29 Europese nationaliteiten zijn ook landen zoals Amerika, Israël en Brazilië vertegenwoordigd. “Vandaag is bijzonder leerrijk om meer zicht te krijgen op nieuwe fietsontwikkelingen in Limburg en op de laatste nieuwigheden uit heel Europa”, zegt Christophe Najdovski. Dankzij dit congres geniet Limburg dus van heel wat internationale kennisuitwisseling en krijgt de provincie nog meer aanzien op Europees niveau. Bovendien geeft de bijeenkomst een stevige impuls aan de Limburgse vrijetijdseconomie. “De euro’s die de congresgangers achterlaten, creëren extra omzet bij lokale horecaondernemers. En dat betekent meer jobs. Daarom zetten we sterk in op zakentoerisme en focussen we via ons conventiebureau BLCB op het binnenhalen van nog meer congressen”, aldus Igor Philtjens.

‘Experience the unique’ als centrale thema

Toerisme Limburg wil de congresgangers inspireren met een mix van boeiende plenaire sprekers en interactieve parallelsessies rond het centrale thema ‘Experience the unique’. Een directe verwijzing naar de expertise van Toerisme Limburg op het vlak van fietsbeleving. Igor Philtjens: “De afgelopen jaren investeerden we fors in onze hardware: het fietsroutenetwerk. Vandaag investeren we ook in een extra belevingslaag, bovenop het bestaande netwerk. Met innovatieve fietsbelevingen zoals ‘Fietsen door het Water’. Zo blijven we koploper in fietstoerisme.” Meer dan 20 nationale én internationale sprekers brengen tijdens het congres hun unieke kijk op fietstoerisme en beleving. Gaande van fietsinnovaties tot communicatie over fietsbeleving én de toekomst van het fietstoerisme.

‘Limburg Fietsparadijs’ ervaren tot slot van congres

Morgen kunnen de congresgangers ‘Limburg Fietsparadijs’ ook zelf ontdekken en beleven. Ze brengen dan onder meer een bezoek aan wielerinnovatiecentrum Bike Valley. Maar ook ‘Fietsen door het Water’, de inmiddels wereldberoemde fietsbeleving van Toerisme Limburg én de internationale Maasfietsroute (EuroVelo 19) staan op het programma. Tot slot kunnen de deelnemers het cultureel erfgoed van gaststad Hasselt ontdekken. Via een fietsroute langs de Japanse Tuin, het Jenevermuseum en ‘Ring Ring’, het nieuwe tijdelijke fietskunstproject. “Op die manier leren nieuwe, internationale doelgroepen Limburg kennen. En komen ze hopelijk nog eens terug samen met vrienden of familie om onze provincie verder te ontdekken”, besluit Igor Philtjens.

Meer nieuws

Subsidies voor kleinschalige logies: neem deel aan het professionaliseringstraject

Ben je een erkend of vergund kleinschalig logies met maximaal 15 kamers en 32 slaapplaatsen? En wil je slimme keuzes maken voor de toekomst? Volg dan het professionaliseringstraject dat start in het...
Lees meer

Subsidies voor kleinschalige logies: neem deel aan het professionaliseringstraject

Lees meer

Fietsmeters en -peters in het zadel voor nieuw fietsseizoen

Naar jaarlijkse gewoonte vond bij de start van het fietsseizoen, de bijeenkomst voor fietspeters en –meters plaats. De fietspeters en –meters zijn onze ogen op het terrein, ze staan in voor de...
Lees meer

Fietsmeters en -peters in het zadel voor nieuw fietsseizoen

Lees meer

Maasfietsroute treedt toe tot internationaal Eurovelo netwerk

De internationale Maasfietsroute mag zich voortaan als ‘EuroVelo 19’ tot de Europese langeafstandsroutes rekenen. Igor Philtjens, gedeputeerde en voorzitter van Toerisme Limburg: “ Dankzij het...
Lees meer

Maasfietsroute treedt toe tot internationaal Eurovelo netwerk

Lees meer
Toerisme Limburg vzw | Universiteitslaan 3 | 3500 Hasselt | +32 11 30 55 00 | info@toerismewerkt.be