10 tips om toegankelijker te zijn

vrijdag, 16 juni 2017

Op dinsdag 23 mei organiseerde Toerisme Limburg, in samenwerking met Toerisme Vlaanderen en Inter, een vorming rond toegankelijkheid. De deelnemers kregen een beter inzicht in de verschillende soorten beperkingen en hoe ze daar best mee om kunnen gaan.

 

Deze 10 tips willen we graag met jullie delen. Ze zorgen ervoor dat ook jouw uitbating toegankelijker is voor mensen met een beperking.

 1. In flyers en brochures plaats je beter geen tekst over een afbeelding (watermerk). Dit is moeilijker leesbaar, zeker voor slechtzienden. Houd tekst en afbeeldingen van elkaar gescheiden.
 2. Ook het lettertype is belangrijk. Over het algemeen zijn sans-serif lettertypen (zonder dwarsstreepjes) het best leesbaar. Voorbeelden hiervan zijn Arial, Calibri, Helvetica en Verdana. Vermijd het standaardlettertype Times New Roman.
 3. Jouw website toegankelijker maken? Neem dan zeker eens een kijkje op anysurfer.be. Hier vind je een checklist die je helpt om de website van jouw uitbating of organisatie gebruiksvriendelijker te maken. Je kunt zelfs een kwaliteitslabel behalen. Meer informatie daarover vind je op de website.
 4. Roep niet tegen slechthorenden of dove personen, maar articuleer wel duidelijk en spreek niet te snel.
 5. Het kan interessant zijn om met ‘Soundshuttle’ te werken. Dit toestel zorgt ervoor dat achtergrondgeluiden weggefilterd worden. De onthaalmedewerker spreekt in een ingebouwde microfoon. Dit wordt overgebracht op het hoorapparaat van de luisteraar.
 6. Wanneer je gebruik maakt van een bancontactterminal, zorg er dan voor dat je een draadloze variant hebt zodat oa. rolstoelgebruikers niet afhankelijk zijn van de (vaak te hoge) balie.
 7. Praat op een normale manier tegen mensen met een mentale beperking. Gebruik geen kinderlijke taal of uitdrukkingen. Ze denken heel letterlijk, dus uitspraken zoals ‘onder de knie krijgen’ of ‘ik kan daar inkomen’ zijn vaak heel verwarrend.
 8. Wanneer je met iemand praat, richt je aandacht dan op deze persoon en niet op de begeleider of tolk.
 9. Bied mensen met een lichamelijke beperking enkel hulp waar nodig is en handel niet uit medelijden. Vraag eerst rustig op welke manier je kunt helpen.
 10. Tot slot: Mensen onthouden vooral hoe ze onthaald worden. Je uitbating of organisatie kan alle toegankelijkheidsvoorzieningen in orde hebben, wanneer de onthaalmedewerker hen onvriendelijk of ongeïnteresseerd behandelt, zal vooral dat bijblijven.
 11. Vriendelijk zijn doet geen pijn!

Nog enkele interessante links over dit onderwerp:

www.toevla.be
www.toegankelijkreizen.be
www.toegankelijkgebouw.be
inter.vlaanderen/universal-design

Het was een leuke en leerzame dag waarbij we toch weer een stap dichter naar 'gastvrijheid' gezet hebben. Want in Limburg ben je altijd welkom!

Nog meer vragen, neem contact op!

Meer nieuws

"Wa gaan we doen?" Extra online zomercampagne!

Wegens groot succes van vorig jaar , pakken we deze zomervakantie weer uit met de online campagne ‘Wa gaan we doen?’ . Hiermee zetten we Limburg opnieuw online in de kijker als dé bestemming voor een...
Lees meer

"Wa gaan we doen?" Extra online zomercampagne!

Lees meer

Onbelast bijverdienen?

Steeds meer Vlamingen openen een kleine B&B of verhuren via onlineplatformen een kamer, een vakantiewoning, … aan gasten. Maar hoe geef je als kleinschalige uitbater die inkomsten correct aan bij...
Lees meer

Onbelast bijverdienen?

Lees meer

Hou je info up-to-date

De zomervakantie is gestart. Naar jaarlijkse gewoonte zakken veel gasten af naar Limburg. En die gasten verwachten de meest recente toeristische informatie. Verdeel dus geen oude brochures of kaarten...
Lees meer

Hou je info up-to-date

Lees meer

Agenda

03 september

Toerisme Limburg Tafel: Tips & tricks zakentoerisme

Hasselt
Lees meer
24 september

Toerisme Limburg Lezing: Partner evenement: kick-off 2020

nog
Lees meer
03 oktober

Toerisme Limburg Beleving: Tips voor jouw gasten - Regio Sint-Truiden

Sint-Truiden
Lees meer
08 oktober

Toerisme Limburg Beleving: Tips voor jouw gasten - Regio Voeren

Voeren
Lees meer
08 oktober

Toerisme Limburg Beleving: Tips voor jouw gasten - Regio Hasselt

Hasselt
Lees meer
08 oktober

Toerisme Limburg Beleving: Tips voor jouw gasten - Regio Maasmechelen

Maasmechelen
Lees meer
15 oktober

Toerisme Limburg Beleving: Tips voor jouw gasten - Regio Peer

Peer
Lees meer
22 oktober

Toerisme Limburg Beleving: Tips voor jouw gasten - Regio Tongeren

Tongeren
Lees meer
06 november

Toerisme Limburg Lezing: eco-trends (duurzaamheid)

tbd
Lees meer
Toerisme Limburg vzw | Universiteitslaan 3 | 3500 Hasselt | +32 11 30 55 00 | info@toerismewerkt.be