Limburg goed voor 48% van alle overnachtingen in de Vlaamse regio's

dinsdag, 26 juni 2018

In een nieuw onderzoek bij vakantiegangers in de 16 Vlaamse groene regio’s kan de provincie Limburg zich sterk onderscheiden. Van de 2,3 miljoen Belgische en Nederlandse vakantiegangers in alle Vlaamse regio’s kiest de meerderheid voor één van de Limburgse regio’s. Onze provincie kenmerkt zich als dé bestemming met mooie landschappen en natuur. Ook ons recreatief fiets- en wandelaanbod scoort het hoogst. En mede dankzij de vakantieparken heeft onze provincie een erg kindvriendelijk imago. Stuk voor stuk unieke troeven die ervoor zorgen dat heel wat gasten kiezen voor een overnachting in Limburg. Die overnachtingen zijn goed voor maar liefst 48% van alle overnachtingen in de Vlaamse regio’s.

Deze bevindingen maken deel uit van een nieuw onderzoek bij Belgische en Nederlandse vakantiegangers in hotels, gastenkamers, vakantiewoningen, campings en vakantieparken die verblijven in één van de 16 Vlaamse regio’s (Vlaanderen zonder de Kust en de Kunststeden). Dit onderzoek werd uitgevoerd door de vijf provinciale toeristische organisaties in 2017. De bevindingen werden ook samengevat in een handige infographic.

Limburg onderscheidt zich door landschap en fiets- & wandelaanbod

Van de 2,3 miljoen vakantiegangers in alle Vlaamse regio’s, kiest 42% voor een Limburgse regio: 4% kiest voor Haspengouw, 4% voor Hasselt, 27% voor Limburgse Kempen, 5% voor Maasland en 2% voor Voeren. Die gasten zijn goed voor 48% van alle overnachtingen in de Vlaamse regio’s. De belangrijkste redenen om te kiezen voor een vakantie in Limburg zijn de mogelijkheden voor een rustige vakantie (38%) en de mogelijkheden om te fietsen (34%). Ook het landschap en de omgeving (31%) en de wandelmogelijkheden (30%) zijn vaak genoemde redenen. In vergelijking met de andere provincies komt het feit dat men een bepaalde streek reeds bezocht heeft iets vaker naar voren (30%), net als de mogelijkheden tot een actieve vakantie (19%) en een specifiek logies (13%) als reden worden opgegeven om te kiezen voor één van de Limburgse regio’s.

Hoogste terugkeerintentie

86% van de gasten in onze provincie is uiterst tot zeer tevreden met de vakantiebestemming. Limburg is bovendien de provincie met de hoogste terugkeerintentie: 87% keert zeker of wellicht terug binnen de drie jaar. 93% van de gasten zou Limburg ook aanbevelen als vakantiebestemming bij vrienden of familie. Positieve resultaten die de groeiende populariteit van onze provincie als dichtbij-bestemming bevestigen én een mooie erkenning voor de gezamenlijke inspanningen van de toeristische sector.  Uit het onderzoek blijkt ook dat 3 op 10 van de Belgische vakantiegangers in Limburg kiest voor een themavakantie, waarvan meer dan 40% fietsen als hoofdactiviteit aangeeft, gevolgd door zwemmen en wandelen. Bij de ‘niet-thema’ vakanties zijn de populairste activiteiten: wandelen, terrasje doen, restaurantbezoek, zwemmen, fietsen, uitrusten, shoppen en cultuur en museabezoek. 13% van de vakantiegangers heeft tijdens zijn vakantie in een van de Limburgse regio’s ook een andere toeristische regio binnen de provincie bezocht.

Bestedingen van de gasten

Met 42% van de aankomsten van Belgische en Nederlandse gasten in de Vlaamse regio’s, en 48% van alle overnachtingen gaat een belangrijk deel van de omzet (46%) gerealiseerd door deze gasten naar de Limburgse regio’s. De gemiddelde uitgave van de Belgische vakantiegangers in onze provincie is 95,48 euro per persoon per nacht. Uit het vorige Vlaams regio-onderzoek in 2011 bleek dat de gemiddelde uitgave in Limburg 74,70 euro was (geïndexeerd naar 2017 is dat 81,63 euro). Dus een stijging van 17% van de gemiddelde uitgave voor Limburg. En dat is belangrijk, want meer omzet zorgt voor meer rendement bij lokale toeristische ondernemers en dus ook voor meer jobs. Jobs die gaan om mensen, niet om machines. Verankerde jobs, dus belangrijke jobs voor Limburg.

Limburgse regio’s onder de loep

Maasland

Maasland is van alle Vlaamse regio’s de populairste fietsregio en kent de hoogste tevredenheid over het aanbod aan fietsroutes en –netwerken. Het is ook de regio met de hoogste algemene tevredenheid in Vlaanderen. Belgische verblijfsgasten zouden van alle Vlaamse regio’s het Maasland het meest aanbevelen (99,5%) aan vrienden en familie. Van alle regio’s wordt hier ook het vaakst recreatief gefietst, alsook een boottocht ondernomen.

Voerstreek

De Voerstreek blinkt uit als dé Vlaamse regio voor ‘mooi landschap en natuur’. Het is de populairste regio voor wandelingen (langer dan één uur) en de regio die men het vaakst bezoekt met de motivatie ‘reeds bezocht, bekende streek’ en ‘wandelmogelijkheden’. Die reputatie als wandelbestemming bij uitstek wordt bevestigd door de hoogste tevredenheidsscore op Vlaams niveau over de wandelroutes en -netwerken. Daarnaast scoort Voeren ook het hoogst op tevredenheid van vakantiegevoel én natuur en omgeving.

Limburgse Kempen

De Limburgse Kempen kent de hoogste tevredenheid in Vlaanderen over faciliteiten voor kinderen en kenmerkt zich daardoor als meest kindvriendelijke regio. Van alle Vlaamse regio’s komt de activiteit “uitrusten/relaxen” hier het vaakst voor. Deze regio is voor de Belgische en Nederlandse vakantiegangers de best scorende Vlaamse regio, zowel op het gebied van aankomsten als overnachtingen.

Haspengouw

Haspengouw kan zich binnen de Vlaamse regio’s onderscheiden als meest recreatieve regio, dankzij het gevarieerde fiets- en wandelaanbod, en als meest verrassend. Van alle Vlaamse regio’s is Haspengouw die met de tweede hoogste terugkeerintentie. Meer dan 92% van de bevraagde gasten zou vrijwel of wellicht zeker terugkeren binnen de drie jaar.

Hasselt

Hasselt wordt in Vlaanderen aanzien als de meest gezellige regio. Het scoort de hoogste tevredenheid van alle Vlaamse regio’s op meerdere aspecten, namelijk: prijs-kwaliteitverhouding en aanbod van restaurants en cafés, aanbod aan evenementen, shoppingfaciliteiten en faciliteiten voor ouderen en personen met een beperking. Van alle Vlaamse regio’s komen de activiteiten “shoppen” en “uitgaansleven” hier het vaakst voor.

Uit deze resultaten blijkt dat de verschillende Limburgse regio’s staan voor een veelzijdig en divers aanbod. Ze zijn complementair aan elkaar, waardoor we een breed doelpubliek aanspreken. We bieden voor ieder wat wils, 365 dagen per jaar. Eens de toerist heeft kennisgemaakt met één van onze regio’s, overtuigen we hem om vaker terug te komen, langer te blijven en ook de andere regio’s te bezoeken. Hierbij mikken we niet alleen op gasten van buiten onze provincie, maar ook op de Limburgers zelf die hun eigen provincie verder ontdekken. Zo kunnen we nog meer economische meerwaarde creëren.

Meer nieuws

Aan de slag met de logiesbarometer

Net als Toerisme Limburg doet Toerisme Vlaanderen er alles aan om je zo goed mogelijk te ondersteunen. Maar geen goed plan zonder de broodnodige kennis. Een erg belangrijke kennisbron voor hen is de...
Lees meer

Aan de slag met de logiesbarometer

Lees meer

Extra zuurstof voor Limburgse logies

Op 27 mei lanceerde Toerisme Limburg samen met de provincie de zuurstoffinanciering/Limburg-week . Met deze actie willen we de hele private logiessector een onmiddellijke kapitaalsinjectie van 2...
Lees meer

Extra zuurstof voor Limburgse logies

Lees meer

Beheer je boekingen online

De hedendaagse gast houdt niet van wachten. Op zoek naar een overnachting boekt hij liefst meteen online. Zie jij graag boekingen ‘binnenstromen’? De dienst ‘Online boeken’ werkt: 24 uur per dag, 7...
Lees meer

Beheer je boekingen online

Lees meer
Toerisme Limburg vzw | Universiteitslaan 3 | 3500 Hasselt | +32 11 30 55 00 | info@toerismewerkt.be