Kiekeboes komen naar Limburg

zaterdag, 26 januari 2019

Hoog bezoek voor Limburg: de Kiekeboes trekken in album 152 door onze provincie.

Auteur Merho ging niet over één nacht ijs: “Ik ben drie dagen op bezoek geweest in Limburg en heb heel wat opzoekwerk gedaan naar het mijnverleden. Limburg is een groot gebied. Ik wilde nagaan of de afstanden die de personages in het verhaal afleggen, ook realistisch waren. Ik heb toen ook heel wat foto’s gemaakt.

'Niet van Gisteren' focust op het mijnverleden en de fruitstreek van onze provincie. Er zijn ook passages aan de stoomstroopfabriek in Borgloon, C-mine in Genk en de stadscentra van Peer en Tongeren.

Merho: “Ik had de mijnstakingen van 1966 in Zwartberg in het achterhoofd. Toen was ik amper 18 jaar oud, dus heb ik wel wat opzoekingswerk verricht. Als je zo'n verhaal maakt, moet alles immers min of meer kloppen. Dankzij de research ging er een nieuwe wereld voor mij open.

In het verhaal zitten flashbacks die teruggaan naar het mijnverleden van onze provincie.

Merho: “Het wordt dus een verhaal vol historische elementen met een belangrijke rol voor C-mine Genk. Er is trouwens ook een bijrol weggelegd voor enkele bekende Limburgers, maar daarover ga ik nog niets verklappen.

In februari volgt er in C-mine ook een tentoonstelling over de totstandkoming van het album met de vertoning van originele potloodtekeningen en schaalmodellen van auto's die in het album worden getoond.

Merho: “Vergelijk het niet met de groots opgezette expo van Tim Burton, al is het wel mooi dat zijn expo aan onze expo voorafgaat. Mogelijk komt er later ook nog een luxe-album met wat extra info.

 ‘NIET VAN GISTEREN’ ligt vanaf 6 februari in de winkel. De originele tekeningen zijn in februari en maart te bewonderen op een gratis expo in C-Mine Genk..

 

Toerisme Limburg vzw | Universiteitslaan 3 | 3500 Hasselt | +32 11 30 55 00 | info@toerismewerkt.be