Gastronomisch Limburg wint sterren

vrijdag, 22 november 2019

Eens goed gaan eten is voor veel mensen een belangrijke reden om ergens een vakantie te boeken. En dan ligt Limburg goed in de markt. Onze provincie heeft zoveel te bieden, ook op gastronomisch vlak. Dat werd nog maar eens bewezen door de keuze van Gault&Millau, Bib Gourmand en Michelin voor onze Limburgse topchefs. Ook het succes van de actie Jong Keukengeweld zet Limburg op de kaart.


Gault&Millau België

De befaamde gids is al aan zijn zeventiende editie toe. Lekkere plaatsen ontdekken en aanbevelen, talent ondersteunen en onder de aandacht brengen … dat is waar Gault&Millau vandaag voor staat.

Tijdens de voorstelling op 4 november in Lint, was het vooral uitkijken naar de nieuwe 'Chef van het Jaar'. Die prijs ging dit jaar naar Bert Meewis van het tweesterrenrestaurant Slagmolen in Oudsbergen.

Proficiat Bert Meewis van restaurant Slagmolen, bekroond tot Chef van het Jaar door Gault&Millau Belgium

 

Hoeve De Bies’ uit Voeren won de ‘Ontdekking van het Jaar Vlaanderen 2020’. De Voerstreek staat op culinair vlak vooral bekend om zijn horecazaken met lokale gerechten. Forel en bloedworst bijvoorbeeld. De kaart van Hoeve De Bies is van een ander niveau. Gezien de voorgeschiedenis van de twee uitbaters hoeft dat niet te verbazen. Maurice stond negen jaar in de keuken van tweesterrenzaak Beluga in Maastricht, Peterhans was er sommelier.

 

Bib Gourmand
Drie Limburgse nieuwkomers in restaurantgids Bib Gourmand 2020: De Gebrande Winning in Sint-Truiden, en de Tongerse restaurants Le 54 en Bistro Bis. Die laatste huist in hetzelfde pand als restaurant Magis, waar er een Michelinster tegen de gevel prijkt.

 

Jong Keukengeweld: topgastronomie aan een kleine prijs
“Onze jonge chefs zetten Vlaanderen een heel jaar lang in binnen- en buitenland op de kaart als gastronomische topbestemming. En dat is erg belangrijk, want eten en drinken is meer dan ooit een volwaardige vrijetijdsbesteding. Voor 40% van alle toeristen is eetcultuur 1 van de top 3 redenen om een reis te plannen. Meer nog: 6% kiest louter op basis van de goede keuken zijn of haar toeristische bestemming”, aldus gedeputeerde en voorzitter van Toerisme Limburg Igor Philtjens. Topgastronomie aan een kleine prijs, dat is het doel van deze actie. Zo proeven jongeren aan een heel voordelige prijs van een topkeuken. En de actie blijft aanslaan: maar liefst 24.000 jongeren veroverden een tafeltje tijdens de jongerenactie van oktober. Het aftellen naar maart is al begonnen!

 

Michelinsterren 2020
Limburg heeft er twee nieuwe sterren bij. Cuchara in Lommel slaagt erin om te klimmen van één naar twee sterren en Restaurant Ogst in Hasselt heeft zijn eerste Michelinster beet. Zo telt Limburg voortaan twaalf Michelinrestaurants: Cuchara**, La Source**, Slagmolen**, Hostellerie Vivendum*, De Kristalijn*, JER*, Ogst*, De Vork*, Innesto*, Altermezzo*, Magis* en De Mijlpaal*.

Agenda

04 maart

Start professionaliseringstraject kleinschalige logies

Hasselt
Lees meer
Toerisme Limburg vzw | Universiteitslaan 3 | 3500 Hasselt | +32 11 30 55 00 | info@toerismewerkt.be