Gasten blijven langer in Limburg

vrijdag, 02 augustus 2019

De zomervakantie is intussen meer dan halfweg. Tijd voor de Limburgse toeristische sector om een voorlopige balans op te maken. En die ziet er positief uit. Igor Philtjens, gedeputeerde en voorzitter van Toerisme Limburg: “Met naar schatting 725.000 overnachtingen en een gemiddelde logiesbezetting tot bijna 70 procent noteert Limburg ondanks de hitterecords een succesvolle maand, goed voor 70 miljoen euro omzet door verblijfstoeristen. Het meest opmerkelijk is dat onze gasten gemiddeld langer blijven deze zomer.”

Verblijfssector noteert sterke cijfers

De balans na de eerste vakantiemaand is vergelijkbaar met vorig jaar. Naar schatting 150.000 gasten hebben in Limburg ingecheckt. Samen goed voor bijna 725.000 overnachtingen, zelfs nog een lichte stijging van vijf procent tegenover juli 2018.

Gemiddeld profiel van de verblijfsgasten

Ruim zes op de tien logiesuitbaters ontving de voorbije maand voornamelijk Vlaamse gasten. De populairste herkomstregio blijft West-Vlaanderen. De trend om op vakantie te gaan dichtbij huis zit dus nog steeds in de lift en laat zich ook in Limburg duidelijk voelen. Vergeleken met dezelfde maand vorig jaar verbleven de gasten gemiddeld iets langer in Limburg. Bijna vijf in plaats van vier nachten. Ook de gezelschapsgrootte is toegenomen. Gemiddeld zakten de verblijfsgasten in juli met één persoon meer naar Limburg af dan in 2018, namelijk met vier in plaats van drie personen.

Favoriete activiteit is fietsen

Fietsen blijft dé favoriete activiteit van verblijfsgasten. Onze Nationale feestdag 21 juli was met 36.000 fietstoeristen de absolute topdag. Vooral de fietsbelevingen waren erg in trek. 

Meerderheid uitbaters tevreden en optimistisch

De Limburgse toeristische sector blikt volgens onze steekproef over het algemeen tevreden terug op de voorbije maand en is optimistisch voor augustus. “Het doet deugd om te zien dat het harde werk van de toeristische sector en de inspanningen van Toerisme Limburg vruchten afwerpen. We zijn vastberaden om niet alleen tijdens de zomer, maar ook de rest van het jaar samen op deze weg verder te gaan. Uiteraard blijven we realistisch. We kennen al vijf jaar op rij een sterke groei en beseffen dat de cijfers niet eeuwig kunnen blijven stijgen, ooit is het plafond bereikt. Daarom spreken we nieuwe groeimarkten aan, zoals zakentoerisme. Zodat de bedden van de ondernemers 365 dagen per jaar vol liggen, want dat betekent meer omzet en dus meer jobs”, besluit Igor Philtjens.

Meer nieuws

Toerisme Limburg laat je thuis genieten van Limburg

Toerisme Limburg brengt tijdens de ‘lockdown light’ een stukje Limburg naar de rest van Vlaanderen. Omdat toeristen nu niet live kunnen komen genieten, wil Toerisme Limburg hen even laten wegdromen...
Lees meer

Toerisme Limburg laat je thuis genieten van Limburg

Lees meer

Fietspocket Limbug 2020 - Kom opladen in Limburg

Met deze handige fietspocket boordevol prachtige fietslussen, gezellige logeer- en eetadressen én heel wat praktische fietsinformatie willen we onze gasten inspireren. Zodat ze hun volgende vakantie...
Lees meer

Fietspocket Limbug 2020 - Kom opladen in Limburg

Lees meer

Maak kans op een Fietsrijk Award

Span jij je in voor een Fietsrijk Limburg? Dat verdient een beloning: een Fietsrijk Award . Daarmee zet je je fietsrijke beleving in de kijker. Én je krijgt extra aandacht in de communicatiecampagnes...
Lees meer

Maak kans op een Fietsrijk Award

Lees meer
Toerisme Limburg vzw | Universiteitslaan 3 | 3500 Hasselt | +32 11 30 55 00 | info@toerismewerkt.be