Een rendabel ontbijt serveren?

Vijf tips die we onthouden hebben van de inspiratiesessie foodcost

1. Pas je ontbijt aan je doelgroep aan
Ligt je uitbating midden in een sportgebied en koppelen je gasten een verblijf bij jou vaak aan een sportief avontuur? Voorzie dan zeker een ontbijt met een hoog eiwitgehalte dat niet te bourgondisch is. Logeren er eerder veel gezinnen bij je? Serveer dan een ontbijt dat zelfs de moeilijkste eter ook lust.
 

2. Houd rekening met trends
Tegenwoordig wordt ons bord almaar groener en willen gasten gezondheid op hun bord. Houd dus zeker rekening met vegetarische, veganistische en glutenvrije opties zodat elke gast iets naar zijn smaak vindt. Ook homemade is een belangrijke trend, net als duurzame voeding die biologisch of lokaal geproduceerd is. 
 

3. De voor- en nadelen van een ontbijtplateau

Voordelen                                                                                                                                 

  • Exacte foodcostberekening                                                                                           
  • Thematiseren van plateaus
  • Makkelijke mise-en-place
  • Weinig ruimte nodig
  • Minder personeelskosten
  • Service op de kamer
  • Hoog luxegevoel

Nadelen

  • Beperkter aanbod dan buffet
  • Ongelukjes op de kamer

4. De voor- en nadelen van een ontbijtbuffet 

Voordelen

  • Ruime keuze
  • Goed voor te bereiden
  • Zelfbediening

Nadelen

  • Groot aanbod kan foodcost de hoogte injagen
  • Pas rendabel vanaf 20 gasten
  • Aanbod moeilijk te beperken en loopt vaak uit de hand

5. De voor-en nadelen van ontbijt à la carte

Voordelen

  • 'Gastronomische' keuze
  • Goed voor te bereiden
  • Hogere gemiddelde besteding
  • Exacte foodcostberekening

Nadelen

  • Groot aanbod kan foodcost de hoogte injagen
  • Minder geschikt voor grotere groepen
  • 'Chef' in de keuken

Ontbijtcost

Toerisme Limburg vzw | Universiteitslaan 3 | 3500 Hasselt | +32 11 30 55 00 | info@toerismewerkt.be