06 november
Vakantiepark Center Parcs De Vossemeren, 3920 Lommel

Toerisme Limburg Lezing: eco-trends (duurzaamheid)

Inspelen op de trends binnen het ecotoerisme en communiceren over duurzaam ondernemen. Hoe doe je dat best? Laat je inspireren door keynote speakers en doe duurzame kennis op via boeiende break-outsessies tijdens de Toerisme Limburg Lezing van 6 november in Center Parcs De Vossemeren in Lommel.

Programma:

 • 09u30: Ontvangst met koffie en fris 
  • Welkomstwoord door voorzitter en gedeputeerde Igor Philtjens
  • Toelichting door Pascal Derkoningen - Groene Daden programma Center Parcs 
  • Keynote door Ignace Schops, directeur Regionaal Landschap Kempen en Maasland en voorzitter van de EUROPARC federatie
  • Keynote door Li An Phoa, Amsterdamse Ecologe en docente aan o.a. de Nyenrode Universiteit 
 • 12u00: Lunch
 • 13u30 - 15u00: Kies uit twee van de drie break-outsessies:
  • Klimaatneutraal 2030: hoe verduurzaam ik mijn bedrijfsvoering en gastenbeleving? Bart Everaert, General manager Landal GreenParks Hoogvaals
  • Interactieve wandeling rond duurzaamheid met Li An Phoa
  • Hoe zit het met de Green Key? Katy Stroobants eigenaar en uitbater van Botel Ophoven en is als enige privé-bedrijf in België houder van maar liefst 4 Green Keys
 • 15u00: Napraten met koffie
 • 15u30: Einde

 

Inschrijvingen zijn afgelopen

 

Keynote speaker 1: Ignace Schops – “Duurzaam toerisme ligt in onze natuur”.
Deze boeiende lezing vertrekt vanuit een aantal globale vaststellingen, beslissingen en trends die allen dezelfde richting aangeven. De toekomst zal duurzaam zijn. Dat is een hele opdracht, maar niet onmogelijk. Het kan zelfs een kans zijn. De lezing speelt in op hoe we positief kunnen anticiperen en hoe we ook in de toekomst lokaal positief toeristisch en duurzaam kunnen (of moeten) ondernemen.

Ignace Schops is een veelgevraagd spreker over biodiversiteit, landschappelijk erfgoed, klimaatverandering en sociaal ondernemerschap. Samen met zijn team hertekende hij het (Re)connection model dat landschappelijk erfgoed (her)verbindt met de samenleving. In 2008 won hij de Goldman Environmental Prize, ook wel bekend als de Groene Nobelprijs. Hij is lid van het Climate Leadership Corps van Al Gore en werd door Koning Filip benoemd tot Commandeur in de Kroonorde van België.

Ignace Schops:

 • directeur van Regionaal Landschap Kempen en Maasland;
 • voorzitter van EUROPARC federatie: het grootste netwerk van landschappelijk erfgoed in Europa;
 • volwaardig lid van de REwilding Europe Circle en lid van de Raad van Bestuur van Natuurpunt.
   

Keynote speaker 2: Li An Phoa – “Het belang van duurzaam toerisme”.
Li An Phoa vertelt over het belang van duurzaam toerisme vanuit haar ervaring als universitair docent, als oprichtster van haar eigen nomadische school Spring College en haar missie met Drinkable Rivers. Ze motiveert mensen om anders te denken en samen te werken. Bewegen is de constante in haar verhaal. Door te wandelen en mensen mee naar buiten te nemen, nodigt ze hen uit om de natuurlijke processen meer te ervaren. Zo voelen ze zich meer onderdeel van het landschap, waardoor ze meer respect krijgen voor de natuur en meer verantwoordelijkheid dragen. 

Li An Phoa is systeemdenker en -doener. Zo verbindt ze mensen, disciplines en industrieën. Met haar project Drinkable Rivers mobiliseert ze mensen om zorg te dragen voor rivieren. Hiervoor organiseert ze wandelexcursies. De jongste tien jaar liep ze meer dan 15.000 kilometer op vijf continenten.

Vorig jaar stapte ze van de bron van de Maas in Frankrijk naar de Noordzee. Ze betrok ook 500 kinderen bij de monitoring van de waterkwaliteit: het eerste bron-tot-monding-burgeronderzoek ter wereld. Via 30 hubs in 15 landen startte ze dit jaar een vergelijkbaar onderzoek in andere stroomgebieden in Europa.

Li An Phoa:

 • studeerde af in whole system ecology, bedrijfskunde en filosofie;
 • doceert wandelend aan verschillende universiteiten, waaronder Nyenrode Universiteit;
 • stond vorig jaar op nummer 19 in de Nederlandse Trouw Duurzame Top 100;
 • is geboren in de Maas-Rijndelta en woont in het Rijn-stroomgebied.

 

Break-outsessie 1: Klimaatneutraal 2030: hoe verduurzaam ik mijn bedrijfsvoering en gastenbeleving?

Hoe gaat Landal om met duurzaam ondernemen? Hoe speelt dit duurzame karakter mee in de dagelijkse bedrijfsvoering bij medewerkers, gasten en zakenpartners? Met andere woorden: hoe linkt Landal groen aan vakantiebeleving? Je ontdekt het in deze break-outsessie.

Bart Everaert is General Manager bij Landal Hoog Vaals sinds 2014. Eerder was hij General Manager bij Center Parcs, directeur van Carrefour en Regional Manager bij Aldi.

Break-outsessie 2: Natuurwandeling met Li An Phoa

Tijdens een natuurwandeling onderzoekt Li An Phoa wat duurzaam toerisme voor jou kan betekenen. Welke behoeftes zijn er? Met haar wandeling wil ze je inspireren en stimuleren om meer verantwoord te ondernemen, hier de mogelijkheden van te zien, de urgentie te voelen en reikt ze handvaten aan om met respect voor de natuur duurzaam toerisme in Limburg uit te breiden.

Break-outsessie 3: Hoe zit het met de Green Key?

Duurzaamheid gebruiken als unique selling point? De milieunormen worden steeds strenger. Maar je kan nu al de eerste stap zetten om conform te zijn met de wetgeving van de toekomst: Green Key!

Green Key is hét internationale eco-label voor toeristische bedrijven. Het houdt rekening met economische, sociale én ecologische aspecten. Katy Stroobants geeft duiding bij het label. En toont aan dat het maar een beginpunt is. Uit eigen ervaring vertelt ze hoe je duurzame keuzes consequent moet doorvoeren. Zodat je met passie een persoonlijk verhaal neerzet dat je gasten en bezoekers kunnen (mee)beleven.

Katy Stroobants is eigenaar, uitbater en female chef bij Botel Ophoven, StilSloep en On The Rocks. Ze is een maatschappelijk verantwoord toeristisch ondernemer in hart en nieren.

 

 

 

 

 

Toerisme Limburg vzw | Universiteitslaan 3 | 3500 Hasselt | +32 11 30 55 00 | info@toerismewerkt.be