XL BELEVINGEN

FIETSEN DOOR HET WATER

Wat

Via een fietspad van 212 meter lang en 3 meter breed, met het water aan weerszijden op ooghoogte, fiets je dwars door het water.

Locatie

De vijvers van De Wijers in Domein Bokrijk, bij knooppunt 91 van het fietsroutenetwerk.

Extra

Het nieuwe fietspad geeft een kwaliteitsinjectie aan de hele omgeving. Dankzij het project werd het nieuwe bos- en landschapsbeheerplan van Bokrijk versneld uitgevoerd. Dat komt de aanwezige fauna en flora ten goede. De dijken werden opengemaakt zodat de vijvers langer zuiver blijven, een goede zaak voor het leefgebied van de amfibieën.

Het Openluchtmuseum van Bokrijk komt door de ingreep ook visueel ‘dichter’ bij het fietsroutenetwerk te liggen en kan zo op meer bezoekers rekenen. Zelfs het erfgoed van de Wijers kreeg een opwaardering. De ‘monniken’ die traditioneel de waterhuishouding van de vijvers regelen, werden door nieuwe vervangen. 

 

FIETSEN DOOR DE HEIDE

Wat

Een fietspad dwars doorheen de heide in het Nationaal Park Hoge Kempen.

Locatie

Maasmechelen, tussen knooppunten 550 – 551 op de voormalige exploitatieweg van Sibelco.

Extra

Deze XL fietsbeleving loopt dwars door de uitgestrekte bos- en heidevelden van het 5.700 hectare grote Nationaal Park Hoge Kempen, het enige erkende nationaal park van België. Een unieke houten panoramabrug biedt toeristen een nieuwe landschapservaring.

Het landmark maakt onderdeel uit van een totale metamorfose van het fietstraject van knooppunt 550 tot knooppunt 551 in Opgrimbie, Maasmechelen. De Weg naar Zutendaal wordt ook ontdubbeld. Dit zorgt voor een veiligere verkeerssituatie. Ten zuiden van de fietsbrug wordt het fietspad aangesloten op het bestaande routenetwerk. 

Partners

ANB, RLKM, Toerisme Vlaanderen en de gemeente Maasmechelen.

Filmpje

Benieuwd wat te verwachten? Beleef ‘Fietsen Door De Heide’ alvast met deze 3D animatie video:

FIETSEN DOOR DE BOMEN

Wat

Een fietspad door de kruinen van de bomen.

Locatie

Hechtel-Eksel, ter hoogte van knooppunt 272 aan het Pijnven, Bosland.

Extra

Fietsen in een bosrijke omgeving is een bijzondere zintuigelijke ervaring. Met dit fietspad brengen we de bezoeker in hogere sferen. Letterlijk, want je fiets via een dubbele cirkel tot op 10 meter hoog tussen de bomen.  Je ziet, voelt en ruikt de natuurpracht.

Ook in dit project wordt de omgeving mee getransformeerd zodat de toerist een totaalbeleving ervaart. Het project is een hefboom voor Bosland. Het grootste speelbos van Vlaanderen krijgt hiermee internationale allure.

Bekijk de brochure

Partners

ANB, gemeente Hechtel-Eksel, en Toerisme Vlaanderen.

FIETSEN ONDER DE GROND

Wat

Een fietspad in de historische mergelgroeven van Kanne.

Locatie

Kanne (Riemst), het Avergat.

Extra

Fietsen in de mysterieuze mergelgrotten van Kanne wordt een aparte beleving. We creëren een ondergronds traject van 600 meter lang. De beleving van het monumentale grottencomplex staat voorop. Vanop de fiets ervaar je de unieke omgeving. Veiligheid is prioritair, daarom zorgen we voor goede verlichting en bewegwijzering. Het aanpalende mergelhuisje wordt een informatiepunt. Hier maak je verder kennis met de rijke geschiedenis van de grotten.

Partner

Gemeente Riemst en Toerisme Vlaanderen.