Studies & rapporten

Vlaamse Regio’s onderzoek 2017

Tijdens het toeristische seizoen 2017 voerde Toerisme Limburg een studie uit over de verblijfstoerist in de Vlaamse regio’s, in samenwerking met de andere Vlaamse provinciale toeristische organisaties.

Vragen waarop deze studie een antwoord biedt:

 • Waarom kiest een toerist om op vakantie te gaan in een specifieke Vlaamse regio?
 • Welke activiteiten onderneemt de toerist tijdens zijn vakantie?
 • Hoe tevreden is de toerist over zijn verblijf in deze regio?
 • Wat is het bestedingspatroon van de gemiddelde toerist?
 • Wat is het sociaal-demografische profiel van een doorsnee toerist in de Vlaamse regio’s?

Bekijk de infographic met de kernresultaten hier.

Het uitgebreide rapport is hier terug te vinden.

De Continue Gastenpeiling

De Continue Gastenpeiling is een online bevraging van verblijfsgasten in Limburg. De vragenlijst bevat vragen over de vakantieganger en zijn reisgezelschap, zijn motieven om naar Limburg af te reizen, zijn boekingsgedrag en zijn activiteiten tijdens het verblijf in Limburg. Verder bevat de enquête vragen over het bestede bedrag en over de tevredenheid over het verblijf en Limburg in het algemeen. De vragenlijst werkt met een steekproef op basis van vrijwillige medewerking.

Enkele interessante weetjes uit het onderzoek van 2017:

 • 7 op 10 van onze respondenten was 50 jaar of ouder.
 • De meeste respondenten (28%) waren afkomstig uit West-Vlaanderen, kort gevolgd door Oost-Vlaanderen (27%).
 • 5 op 10 kwam met zijn/haar partner naar onze provincie.
 • Populaire activiteiten zijn terrasjes doen (84%), wandelen (80%), genieten van streekgastronomie (62%) en fietsen (47%).
 • De logies waar de respondenten verbleven krijgen een gemiddelde score van 8,8 op 10.
 • Het verblijf van de respondenten in het algemeen krijgt een gemiddelde score van 9 op 10. De hoogste score gaat naar ons fietsroutenetwerk, met maar liefst 9,3 op 10!
 • Men gaf gemiddeld €112,9 uit per persoon per nacht.

Het uitgebreide rapport van 2017 vind je hier. Je vindt hier ook een infographic van de resultaten.

Ben je geïnteresseerd in resultaten specifiek voor jouw logies, met benchmarks met de rest van de provincie? Verwijs je gasten dan door naar onze online bevraging op toerismelimburg.be/enquete of geef hen een flyer mee die je gratis kan bestellen via onze webshop. Vullen 25 deelnemers de bevraging in voor jouw logies? Dan ontvang je begin volgend jaar een gepersonaliseerd rapport. Hier krijg je al een voorsmaakje van hoe zo’n gepersonaliseerd rapport er uit zal zien.

Fietsonderzoek 2016

Tijdens het fietsseizoen 2016 voerde het Kenniscentrum van Toerisme Limburg een grootschalig fietsonderzoek uit bij recreatieve fietsers op het Limburgse fietsroutenetwerk. De steekproef bestond voor 45% uit fietstochtenmakers, die op minder dan 20 km van hun woonplaats of tijdelijke verblijfplaats een ritje maken. 41% waren fietsdaguitstappers die minimaal 4 uren, inclusief reistijd, in een andere regio verblijven voor hun fietstocht. 14% waren fietsvakantiegangers die minstens één nacht op een vakantieadres verblijven waarbij het hoofddoel van hun vakantie fietsen is.

86% van alle recreatieve fietsers woont in België, 13% in Nederland en 1% in Duitsland. Van de Belgen komt 70% uit Limburg zelf. Bij de fietstochtenmakers zijn er relatief gezien meer Belgen en Limburgers aanwezig, bij de fietsdaguitstappers voornamelijk meer fietsers uit de buurprovincies en bij de fietsvakantiegangers meer buitenlanders en fietsers uit verre provincies zoals West- en Oost-Vlaanderen.

De grootste groep fietsers is tussen 50 en 64 jaar oud (50%), fietst het vaakst per twee (65%), met een elektrische fiets (45%), over een gemiddelde afstand van 45 km. Inclusief logies voor de fietsvakantiegangers geeft een fietser gemiddeld € 27,63 per fietstocht uit. Zo maar even 98,3% is tevreden over zijn fietstocht. De grootste groep (55,2%) is zeer tevreden, 32,6% is zelfs  uiterst tevreden.

Meer weten? Download het volledige rapport hier. Meer info vind je in deze infographic.