Scenic Routes

LABO MINE TRAIL

Wat

Een belevingsverbinding van 60km tussen de mijnsites en de eerste scenic route waarop de toerist het landschap en het erfgoed al fietsend kan ontdekken.

Locatie

Belgisch Limburgse mijnstreek, van Beringen tot Eisden.

Extra

Het voormalige kolenspoor moet de basis vormen voor de Mine Trail, waarmee Toerisme Limburg de attractiewaarde, de beleving en ontsluiting van het primair product (natuur, landschap, mijnerfgoed) én het ontwikkelingsproces van reeds bestaande toeristische attracties (het Nationaal Park en haar poorten, de individuele mijnsites en de Wijers) wil versnellen.

Het zoveel mogelijk volgen van het originele kolenspoor versterkt de beleving van het unieke erfgoed. De Mine Trail ontsluit de veerkrachtige mijnregio op een innovatieve en slimme manier. Familievriendelijkheid en inclusief design staat hierin centraal.

Langs de Mine Trail bevinden zich verborgen, soms zelfs vergeten erfgoedparels, zoals pomphuisjes, oude spoorweghuisjes of andere elementen die de stille getuigen zijn van een groots mijnverleden. Allemaal unieke plekken die, als we ze restaureren en opwaarderen, kunnen uitgroeien tot toeristische trekpleisters.

Partners

Gemeenten Beringen, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Genk, As, Maasmechelen, Lummen, Zonhoven, Dilsen-Stokkem, Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer en De Vlaamse Waterweg nv.

MAASFIETSROUTE

Wat

Een internationale fietsroute langs de Maas – van bron tot monding – zet de verschillende toeristische regio’s en bestemmingen in de kijker, ook internationaal.

Locatie

Frankrijk, België en Nederland. Het segment van Belgisch-Limburg verloopt volledig over het fietsknooppuntennetwerk van Smeermaas (Lanaken) tot Kessenich (Kinrooi).

Extra

De route slingert dwars doorheen het Limburgse Maasland. De topfietsroute vormt dé ideale verbinding tussen het snoer van Maasdorpen. Uniek aan dit Limburgse traject is het grensoverschrijdende karakter van de route langs de grensmaas. Fietsers steken makkelijk over naar de andere oever via de veerpontjes.

In 2019 wordt de route opgenomen in het netwerk van EuroVelo-routes.

FRUITSPOOR

Wat

Fruitspoorroute van 34km lang, waarvan 9,4km effectief op het fruitspoortraject.

Locatie

Tussen Wilderen (SInt-Truiden) en Tongeren.

Extra

De oude spoorverbinding tussen Sint-Truiden en Tongeren, heeft alles in huis om uit te groeien tot dé topfietsroute van Haspengouw.

Het fietspad vertelt het rijke verhaal van de Limburgse fruitsteek. De bezoeker beleeft hoe fruit en bieten hun weg vonden langs het spoor. Onderweg passeert hij prachtig erfgoed zoals de oude stoomstroopfabriek van Borgloon en indrukwekkende landschappen.

Ook hier vormt de unieke combinatie tussen industrieel erfgoed en landschap de USP voor de regio. Met het Kolenspoor en het Fruitspoor kan Limburg een nieuw aanbod ontwikkelen dat uiterst aantrekkelijk kan zijn voor meerdaags toerisme.