Inspiratiesessie ‘foodcost’ donderdag 9 mei – traject 1

vrijdag, 24 mei 2019

Op donderdag 9 mei vond de eerste inspiratiesessie voor de deelnemers van het professionaliseringstraject 2019 voor kleinschalige logies (groep 1) plaats. Tijdens deze sessie sprak Danny Dhollander over  verschillende ontbijt formules, foodtrends en  de kostberekening ervan. We lichten graag een aantal uitspraken toe die ons bijgebleven zijn:

“Passie is je grootste vriend, maar ook je vijand”

> Danny wees erop dat passie inderdaad je grootste vriend is, maar het is belangrijk dat je weet waar je mee bezig bent en dat je niet in het duister tast. Weten wat je ontbijt kost, hoeveel je ervoor krijgt en bijgevolg wat je eraan overhoudt stonden gelukkig op de agenda vandaag. Een goed doordacht én berekend ontbijt is key!

“Geld ligt voor het rapen, je moet je alleen bukken”

> Hier sprak Danny over het al dan niet inspelen op trends. Marketing van je ontbijt is inspelen op trends zoals vegan, glutenvrij, huisgemaakt en bio. Al neem je maar een aantal bio of vegan gerechten op in jouw ontbijt aanbod, speel hierop in én benoem ze op je menukaart. Ze zijn aantrekkelijk voor je gasten en laten zien dat je mee bent met de trends. Daarbij kan het vermelden van ingrediënten van sterke merken zoals Philadelphia of Beemster ook werken. Je kan jouw eigen merk (logies) sterker maken door andere sterke merken te gebruiken. Vermeld deze dan ook op je menukaart. Daarbij is het ook belangrijk dat je je eigenheid verwerkt in je ontbijt. Heb je Italiaanse roots? Waarom niet een ‘onbijtpizza’ presenteren? Met streekproducten alleen redt je het niet, dit kan trouwens elke logiesuitbater aanbieden. Hier onderscheid je je niet langer mee. Denk dus na wat jou typeert of waar jouw logies voorstaat en speel hierop in.

“Koken is niet zo moeilijk, anders zouden chefs het niet kunnen”

> Volgens Danny hoeft koken niet moeilijk te zijn. Eenvoudige maar lekkere gerechten zijn de basis. Zie daarbij ook dat je ‘niet te mooi kookt’. Je gast interpreteert dit anders, ze zouden kunnen vermoeden dat het gerecht of het eten ‘gekocht’ is. Het mag heus gezien worden dat alles huisgemaakt is! Daarbovenop is inspelen op beleving ook belangrijk. Heb je een lekker eigen recept? Deel dit met je gasten. Zo kunnen ze na hun verblijf zelf aan de slag met dat lekker gerechtje en blijf je top of mind.

Over Danny:
Na zijn studie Hotelmanagement aan de Erasmus Hogeschool in Brussel werkte Dany Dhollander aan de Parijse ‘Ecole Le Cordon Bleu’, als Senior Food Consultant bij PKHalstead Brussel en als lesgever bij PIVA. Na een periode van veel verschillende culinaire verantwoordelijkheden en opdrachten in Europa, Amerika en Canada richtte hij samen met Annebel Frank een kookschool op: het Culinair Ideeënburo. Hier delen ze hun passie en kennis van koken.

Wil jij ook jouw logies nóg succesvoller maken?
Aarzel niet en schrijf je in voor het tweede deel van het professionaliseringstraject in 2019.
Hier vind je alvast meer informatie: https://www.toerismewerkt.be/hoe-verloopt-het-professionaliseringstraject

TIPS
1. Volgde je het professionaliseringstraject al in 2018? Dan kan je dit jaar ook nog een subsidieaanvraag indienen.
2. Wil je altijd geïnspireerd worden door de slimste tips & tricks én helemaal up-to-date blijven met de laatste nieuwigheden in logiesland? Word lid van onze besloten facebookgroep.

Meer nieuws

Onbelast bijverdienen?

Steeds meer Vlamingen openen een kleine B&B of verhuren via onlineplatformen een kamer, een vakantiewoning, … aan gasten. Maar hoe geef je als kleinschalige uitbater die inkomsten correct aan bij...
Lees meer

Onbelast bijverdienen?

Lees meer

Zeven tips voor meer zakentoerisme

Hoe bereik ik als kleinschalig logies de zakengast? Deze tips zetten je al een flink stuk op weg. 1. Geef flexibele reizigers een reden om langer te blijven Sommige gasten hebben een flexibel...
Lees meer

Zeven tips voor meer zakentoerisme

Lees meer

Inspiratiesessie gastvrijheid: een ‘helpful’ overzicht

Op 15 mei vond de tweede inspiratiesessie van het professionaliseringstraject 2019 voor kleinschalige logies (groep 1) plaats. Kevin Strubbe van Horeca Vorming Vlaanderen was coach met dienst. Met...
Lees meer

Inspiratiesessie gastvrijheid: een ‘helpful’ overzicht

Lees meer

Agenda

03 september

Toerisme Limburg Tafel: Tips & tricks zakentoerisme

Hasselt
Lees meer
24 september

Toerisme Limburg Lezing: Partner evenement: kick-off 2020

nog
Lees meer
03 oktober

Toerisme Limburg Beleving: Tips voor jouw gasten - Regio Sint-Truiden

Sint-Truiden
Lees meer
08 oktober

Toerisme Limburg Beleving: Tips voor jouw gasten - Regio Voeren

Voeren
Lees meer
08 oktober

Toerisme Limburg Beleving: Tips voor jouw gasten - Regio Hasselt

Hasselt
Lees meer
08 oktober

Toerisme Limburg Beleving: Tips voor jouw gasten - Regio Maasmechelen

Maasmechelen
Lees meer
15 oktober

Toerisme Limburg Beleving: Tips voor jouw gasten - Regio Peer

Peer
Lees meer
22 oktober

Toerisme Limburg Beleving: Tips voor jouw gasten - Regio Tongeren

Tongeren
Lees meer
06 november

Toerisme Limburg Lezing: eco-trends (duurzaamheid)

tbd
Lees meer
Toerisme Limburg vzw | Universiteitslaan 3 | 3500 Hasselt | +32 11 30 55 00 | info@toerismewerkt.be