Inspiratiesessie ‘foodcost’ donderdag 9 mei – traject 1

vrijdag, 24 mei 2019

Op donderdag 9 mei vond de eerste inspiratiesessie voor de deelnemers van het professionaliseringstraject 2019 voor kleinschalige logies (groep 1) plaats. Tijdens deze sessie sprak Danny Dhollander over  verschillende ontbijt formules, foodtrends en  de kostberekening ervan. We lichten graag een aantal uitspraken toe die ons bijgebleven zijn:

“Passie is je grootste vriend, maar ook je vijand”

> Danny wees erop dat passie inderdaad je grootste vriend is, maar het is belangrijk dat je weet waar je mee bezig bent en dat je niet in het duister tast. Weten wat je ontbijt kost, hoeveel je ervoor krijgt en bijgevolg wat je eraan overhoudt stonden gelukkig op de agenda vandaag. Een goed doordacht én berekend ontbijt is key!

“Geld ligt voor het rapen, je moet je alleen bukken”

> Hier sprak Danny over het al dan niet inspelen op trends. Marketing van je ontbijt is inspelen op trends zoals vegan, glutenvrij, huisgemaakt en bio. Al neem je maar een aantal bio of vegan gerechten op in jouw ontbijt aanbod, speel hierop in én benoem ze op je menukaart. Ze zijn aantrekkelijk voor je gasten en laten zien dat je mee bent met de trends. Daarbij kan het vermelden van ingrediënten van sterke merken zoals Philadelphia of Beemster ook werken. Je kan jouw eigen merk (logies) sterker maken door andere sterke merken te gebruiken. Vermeld deze dan ook op je menukaart. Daarbij is het ook belangrijk dat je je eigenheid verwerkt in je ontbijt. Heb je Italiaanse roots? Waarom niet een ‘onbijtpizza’ presenteren? Met streekproducten alleen redt je het niet, dit kan trouwens elke logiesuitbater aanbieden. Hier onderscheid je je niet langer mee. Denk dus na wat jou typeert of waar jouw logies voorstaat en speel hierop in.

“Koken is niet zo moeilijk, anders zouden chefs het niet kunnen”

> Volgens Danny hoeft koken niet moeilijk te zijn. Eenvoudige maar lekkere gerechten zijn de basis. Zie daarbij ook dat je ‘niet te mooi kookt’. Je gast interpreteert dit anders, ze zouden kunnen vermoeden dat het gerecht of het eten ‘gekocht’ is. Het mag heus gezien worden dat alles huisgemaakt is! Daarbovenop is inspelen op beleving ook belangrijk. Heb je een lekker eigen recept? Deel dit met je gasten. Zo kunnen ze na hun verblijf zelf aan de slag met dat lekker gerechtje en blijf je top of mind.

Over Danny:
Na zijn studie Hotelmanagement aan de Erasmus Hogeschool in Brussel werkte Dany Dhollander aan de Parijse ‘Ecole Le Cordon Bleu’, als Senior Food Consultant bij PKHalstead Brussel en als lesgever bij PIVA. Na een periode van veel verschillende culinaire verantwoordelijkheden en opdrachten in Europa, Amerika en Canada richtte hij samen met Annebel Frank een kookschool op: het Culinair Ideeënburo. Hier delen ze hun passie en kennis van koken.

Wil jij ook jouw logies nóg succesvoller maken?
Aarzel niet en schrijf je in voor het tweede deel van het professionaliseringstraject in 2019.
Hier vind je alvast meer informatie: https://www.toerismewerkt.be/hoe-verloopt-het-professionaliseringstraject

TIPS
1. Volgde je het professionaliseringstraject al in 2018? Dan kan je dit jaar ook nog een subsidieaanvraag indienen.
2. Wil je altijd geïnspireerd worden door de slimste tips & tricks én helemaal up-to-date blijven met de laatste nieuwigheden in logiesland? Word lid van onze besloten facebookgroep.

Meer nieuws

Extra zuurstof voor Limburgse logies

Op 15 mei 2020 zijn de krachtlijnen van het relanceplan van de Provincie Limburg en Toerisme Limburg gelanceerd. Eén van de krachtlijnen van dat plan is de zuurstoffinanciering . Met deze actie gaan...
Lees meer

Extra zuurstof voor Limburgse logies

Lees meer

Beheer je boekingen online

De hedendaagse gast houdt niet van wachten. Op zoek naar een overnachting boekt hij liefst meteen online. Zie jij graag boekingen ‘binnenstromen’? De dienst ‘Online boeken’ werkt: 24 uur per dag, 7...
Lees meer

Beheer je boekingen online

Lees meer

Het professionaliseringstraject: een stevig duwtje in de rug

Tot nader order worden de sessies uitgesteld . Deze beslissing werd genomen na overleg met alle betrokken partijen en dit binnen de aanpak tegen de verdere verspreiding van het coronavirus (COVID-19...
Lees meer

Het professionaliseringstraject: een stevig duwtje in de rug

Lees meer
Toerisme Limburg vzw | Universiteitslaan 3 | 3500 Hasselt | +32 11 30 55 00 | info@toerismewerkt.be